· Zaloguj się · ISSN 2083-8824

Miasto:

Regulacje prawne

List otwarty organizacji pozarządowych do Prezydenta Rosji

Przygotowany przez AI list otwarty organizacji pozarządowych, wzywający do zaprzestania ograniczania prawa do wolności zrzeszania się oraz represji wobec niezależnych organizacji pozarządowych w Rosji.

Szanowny Panie Prezydencie,

My, niżej podpisane organizacje pozarządowe, wzywamy Pana do zaprzestania ograniczania prawa do wolności zrzeszania się oraz represji wobec niezależnych organizacji pozarządowych w Rosji.

Jesteśmy głęboko zaniepokojeni faktem, że zgodnie z tzw. ustawą o agentach zagranicznych, setki organizacji pozarządowych zostały poddane przez urzędników państwowych niezapowiedzianym inspekcjom, które przerwały i blokowały ich pracę. Dziesiątki z tych organizacji są obecnie uwikłane w długie rozprawy sądowe. Kilka organizacji pozarządowych i ich liderów musiało zapłacić wygórowane grzywny, a niektórzy zostali zmuszeni do zamknięcia działalności, nie chcąc być oznaczonym jako "agenci zagraniczni"?. Organizacje te nie są obcymi szpiegami i pracowały w interesie mieszkańców Rosji. Teraz wiele innych organizacji pozarządowych w Rosji podzieli ich los.

Na podstawie poprzednio obowiązujących przepisów organizacje pozarządowe w Rosji odpowiadały już przed rządem i społeczeństwem, mając obowiązek informowania o swojej działalności i finansach. Celem tzw. ustawy o agentach zagranicznych wydaje się być jedynie publiczne zdyskredytowanie
i stygmatyzacja organizacji.

Uważamy, że organizacje pozarządowe są niezbędne do zdrowego funkcjonowania społeczeństwa. Odgrywają one ważną rolę, pomagając pociągać funkcjonariuszy państwowych do odpowiedzialności i poprawiać politykę władz w interesie społeczeństwa.

Wzywamy Pana jako prezydenta Federacji Rosyjskiej, gwaranta jej Konstytucji
oraz zapisanych w niej podstawowych praw i wolności do podjęcia wszelkich niezbędnych kroków w celu zapewnienia, że tzw. ustawa o zagranicznych agentach zostanie uchylona, a organizacje pozarządowych w Rosji będą mogły wykonywać swoją pracę bez przeszkód, zastraszania, stygmatyzacji czy represji.

Tagi: prawa, wolności obywatelskie
Autor: Amnesty International